برخی پژوهشگران ژاپنی اعلام کردهاند که موفق به ساخت نوعی کاغذ تجزیهپذیر با قابلیت اتصال به اینترنت شدهاند که همچنین ضخامت آن تنها 1 میلی متر است. این کاغذ را nanopaper یا کاغذ نانو نام گذاری کردهاند و تیم محققان سازنده آن معتقد هستند که این محصول قادر است روش فعلی گردآوری دادههای موجود در طبیعت را تغییر دهد. این پروژه در انستیتوی Scientific and Industrial Research (ISIR) دانشگاه Osaka و توسط تیمی از دانشمندان به مدیریت محقق برجستهای به نام تاکاکی کاسوگا به اجرا درآمده است. با توجه به گزارش The Asahi Shimbun، ضخامت کاغذ نانو تقریبا یک هزارم کاغذ پالپی تهیه شده از خمیر کاغذ است و همچنین سطحی بسیار نرم و مشابه پلاستیک دارد. کاغذ نانوی جدید علی رغم طراحیاش بدین منظور ساخته شده است تا تجزیه پذیر باشد و کمترین تأثیر ممکن را بر محیط بگذارد و همچنین هزینههای سنگین نگهداری را کاهش دهد. در آزمایشهایی که به اجرا درآمده است ، کاغذ نانو 40 روز پس از باقی ماندن در زمین تا حدود 95 درصد تجزیه شده و همچنین بخشهای حاوی فلز آن به شکل زنگ زدگی غیرسمی درآمده است.
محققان همچنین نم سنج بسیار کوچکی را درون کاغذ نانو تعبیه کردهاند که کمک میکند سطح رطوبت درون هوا و خاک سنجیده شود. این کاغذ خلاقانه به کمک نم سنج میتواند اطلاعات مفیدی را در اختیار محققان بگذارد. برای مثال استفاده از آن به صاحبان زمینهای بزرگ کشاورزی کمک میکند متوجه شوند که رطوبت کدام بخشها کمتر است و باید به کدام بخشها آب بیشتری رساند.
نم سنج درون کاغذ، دادهها را به حسگر بی سیم کوچکی میفرستد که برای جابجا کردن دادهها به طور آنلاین استفاده میشود. این کاغذ نانو همچنین با این هدف توسعه یافته است تا جزئی از اکوسیستم اینترنت اشیا IoT شود.
ابعاد کوچک و وزن کم این کاغذ باعث شده است استفاده از آن هم آسان باشد و افراد هرجا که مایل هستند آن را روی زمین بگذارند. همچنین طبیعت تجزیه پذیر آن کمک کرده است که دیگر نیازی هم به جمع آوری و بازیافت آن نباشد.
تیم محققان توسعه این کاغذ با توجه به نتایج مثبتی که از اولین آزمایشها به دست آوردهاند، حالا امیدوارانه روند توسعه را پیش میبرند تا قابلیتهای محصول خود را بیش از پیش تقویت کنند.